You are not allowed to view shoutbox.

Tornádó Laci DIY kitelepülő antennája

Egy 6m-es, üvegszálas pecabotra telepíthető félhullámú antennát építettem, ami remekül működött. Ennek leírását olvashatjátok ebben a cikkben. Részletesen leleírom azt is, hogy mi, hol szerezhető be.

 

Pecabot: 6m, üvegszálas (Decathlon) a valós kihúzott mérete 5.6m
Sugárzó: 540cm drót sodrony (bármilyen drót lehet, nem kritikus) ezt a sodronyt a Puskás börzén vettem. ( megviselt fehér Ignis -el rendelkező nyugger fazon, nagyterem)
Tetőkapacitás: 10cm átmérőjű drót karika 2.5 -ös vörösréz drótból. Az egyik "lába" 10cm -el túlnyúlik, ezt lehet beledugni a pecabot legfelső elemébe.
Tekercs cséve: 40mm átmérőjű műanyag védőcső (padláson találtam, a 38 -as lefolyócső ugyancsak használható)
Tekercselő huzal: 2.5mm -es tömör szigetelt villanyvezeték (villanyászbolt)
Menetszám: 18 menet, leágazás (betáp pont) alulról a 8. menetnél.
Párhuzamos kondenzátor: 6.8pF, 3kV. Kell a három kilovoltos kondi, hogy 100w -al is bele tudjál rongyolni. Amint egy nagy légrésű kb 30pF forgókondit iktattam be a fix kondenzátor helyett, az antennát 26MHz -től 28,5MHz -ig kompromisszum mentesen végig tudtam hangolni. Figyelem, ez nem "leillesztés", hanem a sugárzó és a soros rezgőkör komplex rezonancia hangolása!
Köpenyáram fojtó: 40mm átmérőjű zavarszűrő ferrit, (noname, fiókszemét) 10 menet a levezető RG58-as kábelből rajta. Ez a köpenyáramon -30dB -t csillapít a mérésem szerint, több, mint kiváló. A gyári antennákról lespórolják, pedig fontos alkatrész!
Ellenkapacitás: A végtáplált félhullámú antennák igénylik, 0.05 lambda hosszúságú drót darab. Ez esetben 50cm, a tekercs legaljához forrasztva, szabadon lógva hagyva. A gyári antennákról ugyancsak lespórolják.
Rögzítés: Egy, a pecabot alsó végébe dugható lapátnyél darab (gazdabolt) a tartó. A tetőcsomagtartó zárt szelvényébe dugható betétre csavarozva. Ezt mindenki saját ízlése szerint.
Levezető kábel: egy egész hullám x 0.66 rövidülési tényező hosszúságú (7,2m) RG-58 -as kábel. Ez a méret bárhová elér az autó körül és a méretezés miatt nem transzformálja el az impedanciát.

Tapasztalat:
A telepítési és az elbontási idő 120 másodpecbe belefér. Ha rádsötétedik sem kell fejlámpában szerelgetned kitelepülés végén, az egész antenna 3 darabból áll, pár mozdulattal szétszedve, elcsomagolva.
Az ellenkapacitás ráforrasztása után elég stabil lesz a rezonancia, nem húzza el a környezet, vagy csak nagyon minimálisan.
Sávszélesség: A közép 1 -estől a felső 40-ig utánhangolás nélkül nyugodtan használható. Ha közép 38-ra hangolod, +-2 csatornán műszerrel mérhető visszavert teljesítmény (SWR) NINCS.
Zaj: Nem "hegyes" a sugárzó végződés, a sugárzó alja a hangoló elemmel, a teteje a tetőkapacitással lezárt, ezért nem szedi a statikus zajt. Kitelepülve egyáltalán nem hallható az éles "zsírsütés" zaj, csak a rádió és az éter tompa súgása.
Körjóság: Durva. Balatonfőkajári dombtetőn (50m magas csupán) próbálva 120-130Km -es körzetben hallassz és értessz mindenkit. Húsvét héfő este: 109HA978 Ricsi Dávodról (126Km), 109HA005 Attila Kisszállásról (110Km) 109HA182 Silvius (100Km) a pestiek stabilosok közül nem csak a hangosabbakat hallottam, hanem mindenkit 100Km körüli távolságból.

Sikeres utánépítést kívánok!!!

Sirio Tornado 27 Teszt

Már górcső alá vettem a Boomeráng 27-et, ami rendkívül kellemes csalódást okozott korábban, és megkapta a magáét már a Sirio GPE27-es modellje is, így elérkezettnek látom az időt, hogy tapasztalatokkal felvértezve írjak pár sort az új Sirio üdvöskéről.

Bővebben: Sirio Tornado 27 Teszt

Yagi antenna kialakítása

Sok helyen hallottam, hogy nagyon lenézik a Penetrátort! Inkább fecskéknek való pihenőhelynek tekintik, mint antennának. Viszont,  a legtávolabbi összeköttetéseimet mégiscsak ezzel csináltam nagy napfoktevékenységek idején!

Bővebben: Yagi antenna kialakítása

A mágnestalp javítása

Gondolom előfordult már, hogy széthullott a forrasztás a mágnestalpas antennán és ezzel komoly bosszúságot okozva a rádiófóbiás felhasználónak. Főként, ha akkor veszi észre, amikor elcsattant a rádió végfoktranzisztora. 

Bővebben: A mágnestalp javítása

Nem csúcs, de korrekt

Ódákat nem lehet zengni, de kellemes csalódás a Sirio Boomerang 27A antenna.

Bővebben: Nem csúcs, de korrekt

Joomla templates by a4joomla