Gondoltam egyet, elmenekülök a nagy forróság elől a jó hideg Dániába, találkozót megbeszélve ifjú Dán királlyal. Megkérdezem tőle: Lenin vagy nem Lenin, ez itt a kérdés? Terveimben szerepelt még szintén egy másik királyi híresség meglátogatása, aki nem más, mint BlueTooth. (kék fog)

Neki is veselkedtünk párommal, kb 2 óra alatt útra készen álltam öreg fekete táltosom mellett, aki kissé hörgedezve vette tudomásul a ránk váró mintegy 1800km-nyi utat. Majd komótosan brummogva szeltük keresztül Osztrákiát, Dájcslandodt és végül 19 órányi altályzsibbasztó ótóbanücsörgést követően megérkeztem kitűzött célállomásomra Dánia-Saltbaek üdülőfaluba.

Néhány nap pihegés és pihenés következett, majd elkezdtem összeszerelni a RIG-et. Meglepődve tapasztaltam az eszement jó terjedést, majdnem minden nap tudtam Magyar állomásokkal beszélgetni. Mindemellett osztottam a külföldieket is, főképp nyugat-európai és Olasz állomások kerültek antennavégre. Először csak mobilantennákat használtam (Sirio 2m illetve ATAS 120) majd előszedtem a csomagtartó mélyéből sok éve vásárolt Buddipole kittemet, vertikális dopole-vba állítva az antenna szöget. Meglepődve tapasztaltam, hogy közel 4 „s” értékkel magasabb jelekkel jöttek rajta az állomások, mint a mobilantennáimon. Pedig a hossza és a nyeresége ugyanaz egyet kivéve, a buddipole alatt volt egy 3 m magas műanyag árboc.

Hiába Dánia sík ország, pár méterre kitolva az antennát olyan élményben volt része, mintha felkaptattam volna itthon Nagyhideghegyre.

 

Kísérletező kedvem tovább fokozódott –nameg a helyzet is-, előástam 610 Miki által (is) simán lebecsmérelt FT817 QRP rádiómat és elkezdtem 5 wattal tolni a SziKjút Díekszet, semmi reakció. Tekergetve a hangoló gombot pár állomásra ráhívva csoda történt, jött válasz. Nem is akármilyen riportokkal, egy 600W-os svájci 5 ele Yagival jött vissza és 2 „s” értékkel kevesebbet adott, mint ahogy én vettem. Ugyanez a helyzet ált elő a többiekkel is, de mindenki vízszintes antennát használt, aki visszajött. Ez feltűnt, majd elkezdtem forgatni a Dipole-t és félig vízszintes, félig függőleges szögbe állítva (V) már a vertikális antennát használó ellen állomások is meghallottak. Indult a nagy osztás 47/109… /QRP/P (már aki megértette), ezért csak simán „47 division”-t használva mentem az 555-re. Nagy pileup lett a vége a QSY frekiken. 

Beszélgetve az állomásokkal egyre többen használnak kis teljesítményű rádiókat, 233 diviziót sikerült megfogni, aki csak 1W-al adott egy logwire antennával. Volt Skót is aki 10 wattal tolta (gondolom a villanyszámláján akart így spórolni J ) de akadt Német, sőt Angol is ilyen teljesítményekkel.

Felbátorodva a tapasztalásokon, ugyanez az eredmény volt HAM frekiken 10-20 sőt 40m en is. Szinte mindenki meghallott.

A „remek” időnek köszönhetően (esik 17 fok) elég sokat rádióztam.

 

HetvenHárom

109HA018 Gyuri