You are not allowed to view shoutbox.

Érdeksségek a NAGY/P történetéből

A NAGY/P sorozat kettős céllal jött létre 2017-ben. Egyrészt szerettük volna rávenni az egyre zajosabb környezetben élőket, hogy települjenek ki, és a csendes, nyugodt éterben horgásszanak maguknak hatalmas DX élményeket. Másrészt azoknak, akiket érdekel és inspirál a versengés, egy olyan versenysorozatot kínáltunk, amelyben az aktív korúak is labdába rúghatnak az egész nap otthonülőkkel szemben, hiszen a "futamok" hétvégén, egy-egy előre meghatározott, tervezhető időpontban kerültek megrendezésre.

 


Érdekes, hogy 2020-ig kellett várni, hogy a sorozat igazán népszerű legyen. Sajnos nem egyszerű jó, és ütőképes portable állomást építeni. Szerencsére azonban voltak olyan eltökélt HARC tagok, akik példamutatásukkal beindították a lavinát, jöttek az olcsón, és könnyen megépíthető antennaötletek. A T2LT, a J-POLE, a Klónmaster már több hotel alfásnál bizonyított, a Szállás utcai kínai horgászbolt pedig jól felfutott a 10 méteres, üvegszálas spiccbotok eladásából.

2017-ben még meg volt a lendület a tagokban, hogy valami új és izgalmas kezdődik. Akkor még csak 8 futamot rendeztünk, az év végére 22 állomás írta b magát a NAGY/P történelmébe. Persze a résztvevők száma ennél jóval magasabb volt. Egyszerűen sokaknak nem volt indíttatása arra, hogy logjaikat naplózzák, közkinccsé tegyék.



2018-2019 a visszaesés két éve lett. Akadt olyan futam, amelyről mindösszesen ketten küldtek be logot, és az év végi tabellákon is csupán 10 alatti volt a résztvevő loggerek száma.

2020-ban azonban leporoltuk a NAGY/P-t. 109HA897 élő videói és antennaötletei, 109HA977 lelkesedése, és a T2LT antenna megépítésének publikálása sokakat kicsábítot ezekre a hétvégékre. Magam is lelkesebben csináltam a promóciókat, hiszen érzékelhető volt az éterben is, hogy egyre nagyobb a lendület. Akakdt olyan forduló, hogy 40 fölé emelkedett a kitelepülők száma, akik 200-nál is több állomással létestettek kapcsolatot. Igaz ez csak a logokból szűrhető le, azokat meg ugye csak a kitelepülők szorgalmasabb része tölti fel az online logrendszerbe. Így is szép lett az év vége! A decemberi futamról már 13-an küldtek logot, így mnden eddigi rekordot megdöntve, összesen 30 állomás neve szerepelt a tabellán.



Ez a rekord 2021 februárjában már megdőlni látszik, hiszen csak az első fordulóról már e sorok írásáig 27-en küldtek be naplót, sőt egy 331km-es országos távolsági rekord is született Lesenceistvád (109A1044/P Sanyi) és Tokaj (109HA897 Szabi) között.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor könnyen észrevehetjük, hogy a leglelkesebb NAGY/P résztvevő 109HA2247 Tamás Egerből. A rendszerint az Apolló reptérre kitelepülő operátor eddig még egyetlen egy futamot sem hagyott ki. Azaz eddig mind a 35 futamon jelen volt kitlepülőként!!! Ilyen állomás nincs még egy a listában. Így szívből gratulálunk neki. Tamás eddig 7 futamot nyert meg, de a sorozatot még nem tudta eddig soha sem megnyerni. Az első két évben a 3. helyen végzett, az utóbbi két évben a 2. helyet szerezte meg az összesítésben.



2020-ban éppen az a 109HA1220 Roland hajrázta le, aki egy nagyon ütőképes portable állomást építve debütált a sorozatban. Galyatetői helyszínválasztásának is köszönhetően mindössze 5 alkalom elég volt a sorozat megnyeréséhez. 109HA2247 Tamás azonban megnyerte a HARC OB DX, azaz az ionoszférikus bajnokságot 2020-ban.

Érdekesség, hogy a NAGY/P sorozatot kétszer is megnyerő 109HA853 Sanyi mindössze 21 futamon vett részt, ehhez hasonló 109HA2961 János teljesítménye, aki 19 alkalommal települt ki a log szerint.

Persze ez a statisztika nem fedi a valóságot, mert akadnak a sorozat történelmében olyan stabil kitelepülők, mint például 109HA977 Tornádó Laci, akik ne mindig ajándékoznak meg minket aznapi logjukkal.



Az adott futamon elért legtöbb elért kilométer rekordja is most dőlt meg. Eddig 109HA005 Attila tartota ezt, a legelső NAGY/P-n bejegyzett 16773 ponttal. 2021 február 28-áig soka megközelítettük ezt a komoly eredményt, de felülmúlni csak 109HA592 Janinak sikerült Ha valaki szeretné teljesítményét felülmúlni, akkor 19677 díjkilométernél többet kell 4 óra alatt összehoznia. János egyébként az egy futamon bejegyzett QSO-k tekintetében is új rekordot állított fel. Eddig még senki sem tudott NAGY/P-n 85 QSO-t naplózni.

 

Ha szeretnél Te is Hotel Alfás hívójelet, és aktívan részt venni az ilyen nagyszerű eseményeken, itt tudsz regisztrálni!

Joomla templates by a4joomla