You are not allowed to view shoutbox.

Boldog születésnapot nekünk!

16 éve történt, 2004. december 1-jén, hogy elindult hódító útjára, az első magyar alapítású 11 méteres DX Club. Teljesen véletlenül épp a Magyar Rádiózás Napján sikerült az Index "CB-rádió?" topikjában bejelenteni a hírt, hogy most már ilyen közösség is létezik Magyarországon. Sokan támogatásukról biztosítottak, ők lettek az első tagok. Korábban Magyarországon erre még nem volt példa.

A Trans Canada Radio Club-ot természetesen nagy elődként tiszteljük, és szeretettel emlékezünk Erős János közösségére, de annak a csapatnak inkább a világon szétszóródott magyarság összefogása volt a célja 27 MHz-en, míg a Hotel Alfa Radio Club elsősorban a DX iránt rajongókat bíztatja aktív rádiózásra, nemcsak a külföldön élő magyarokkal, hanem minden rádióssal, aki 11 méteren dolgozik.

A kezdeti sikerek engem is megleptek, és bár a napfoltminimumok mindig hoztak hullámvölgyeket a Club életébe, valahogy ezeket az időszakokat is átvészelte ez a nagyszerű közösség. Ha nem volt ionoszférikus terjedés, főleg a téli hónapokban, a troposzférán lovagolunk, és hazai szinten is gyártjuk a DX-eket.

A találkozók, az aktivációk sora, a sok feledhetetlen élmény és pillanat felidézhetetlen, de az idei év óriási változásokat hozott. Rengeteg új belépő, és riget leporoló régi HARC-os is gazdagította a 11 méter életét.

Én most mégis egy nyugat-magyarországi rádiós, Skorpió szavait idézném, aki bár nem tartozik a HARC kötelékébe, mégis örömmel és szeretettel figyeli klubunk életét, éteri tevékenységét. Ő mondta nekem a nyáron, rádión, hogy valószínűleg már nem beszélhetnénk CB-rádiózásról Magyarországon, ha nincs a Hotel Alfa. Bár nem hiszem azt, hogy ez így van, de mégis nagy öröm, hogy az közel 1200 ember, aki megfordult ebben a közösségben, és használta az itt kapott hívójeltét, minden bizonnyal sokat tett azért, hogy még ma is találni 27MHz-en rádiózó magyarokat a 109-es divízióban, és sok más országban is.

109HA182 - Silvius
a HARC alapítója és elnöke



A HARC egy olyan közösség, ahol kötöttségek nélkül lehetek tagja egy nagyszerű és fantasztikus hobbit művelő családnak. Mert egy kicsit olyan mint egy nagy család, ami tele van olyan emberekkel akiknek közös hobbijukban rejlik az ereje. Ahol a közösség közös nyelve a CQ CQ Hotel ALfa,ahol a 73 nem pirmszám, hanem köszönés és ahol az antenna nem ruhaszárító kötél. Ahol a közösség tagjait a kölcsönös törődés, és egészséges versengés jellemez. Ahol a rádióból nem hírek és reklámok szólnak, hanem kötetlen és olykor önfeledt beszélgetések. Kicsit olyan mint egy speciális iskola, ahol mindenki egyszerre tanár és tanuló is. Ebben az iskolában olykor nemcsak a rádió építést, antenna tesztelést tanulhatom meg, vagy a földrajzi és nyelvi tudásomat fejleszthetem tökéletesre, hanem a a palacsinta készítés is tananyag lehet!


Ahol a /P-re készülni gyermeki izgalom; - ugyan mit hagytam otthon, ugyan hallani fogom-e most...ugyan ki lesz a legtávolabbi állomás stb...Ahol eltűnnek az életkori, hitbéli, szociális különbségek, ahol mindenki a rádiózás öröméért létezik. Néha vadásznak, néha pedig csillogó szemű kisgyermeknek érzem magam, aki egy jó DXCC vadászat után büszkén nézegeti trófeáit: a QSL lapokat. Egy olyan hobbi, hivatás amit büszkén adhatok tovább kisfiamnak is, mert ahogyan ő mondaná "békó békó levi vagyok, keresem az Atiját".

Sok boldog 16. születésnapot HARC!
73+51 mindenkinek

109HA2247 Tamás és 109HA2247/2 Levi


Nem igazán vagyok a szavak embere. Nekem életem a rádió, ma már inkább a kötetlen beszélgetés mint a dx. Sok ismerősre tettem szert a Clubbon belül, sok fiatalnak segítettem technikában- is hogy elinduljanak az úton. De mindig képben vagyok a Clubos dolgokban.)

109HA402 - Attila


Az ember életében ritkán adódik olyasmi, hogy minden összevág. Jelen esetben az elektronika- és rádió hobbi és hozzá egy jó társaság. De mitől jó? Először is kezdem onnan, hogy eloszlat bizonyos sztereotípiákat, pl., hogy a pestiek majmok, a vidékiek begyöpösödtek, de ezt a vonalat nem is folytatom. Egészen véletlenül találtam rá a 27.385-re, miközben ide-oda tekergettem a rádiómat, amibe valaki beépítette a 11 métert. Én már így vettem kéz alól. Késő este kendácsoltam, fúrtam, faragtam, forrasztgattam a műhelyben, miközben be volt kapcsolva a rádió és mit hallok? A freebanderek rádióamatőr szabályok szerint forgalmaznak. Figyeljünk csak egy kicsit! Ezek nem kamionosok, hanem valamiféle társaság, akik régi ismerősökként köszöntik egymást. Illedelmesen, nem egymás szavába vágva, max., ha valaki nem tudja kivárni a sorát, bemond egy brékót és akkor már jön is a válasz, hogy gyere brékó! Kik vagytok ti? - kérdezem én. Hát nem hallod? A Hotel Alfások! Na, de kik azok a Hotel Alfások? Nézz utána a neten és a fészbukon! Na, de ki vagy te? Mondom a nevem, meg, hogy Perkáta. Az meg hol van? Elmondtam. De ugyanígy voltam én is, pl. a Dávodi Ricsivel. Nem sértődött meg, hanem elmondta merre van Dávod, én meg csak néztem ki a fejemből, hogy jé, ilyen is van? Minden beszélgetésből, ami nem csak egyszerű QSO kapcsolat volt, kiderült számomra, hogy egy egymást segítő társaságról van szó. Akkor ugorjunk!

Bejelentkeztem, megkaptam a hívójelemet, 109HA1672. Na, ezután felgyorsultak az események. Jöttek a Nagy/P-k. Igazi meglepetés. Sosem gondoltam, hogy ennyi CB rádiós ilyen komolyra veszi a dolgot, sokan voltunk /P-ben. Annak a hangulata se volt semmi, köszöntöttek, köszöntöttük egymást és örültünk, hogy találkoztuk az éterben. Majd az első találkozó, amin részt vettem, igaz, csak egy fél napra. Mint valami családi, rokoni összejövetel, mintha már évtizedek óta ismertük volna egymást. A Hotel Alfában nincs "osztálykülönbség", nincs az én vagyok az öregebb rádiós, te meg csak egy újonc. Nincs politikai szimpátia miatti széthúzás, ma sem tudom, ki, melyik párt szimpatizánsa és nem is érdekel. Ez szerintem a mai magyar valóságban nagy dolog. Nincs kérkedés se vagyonnal, se iskolázottsággal. Csak antenna kommandó van, akik megjelennek, hogy segítsenek a társaikon. Mindenki tolja a HARC szekerét, van aki több lehetőséggel, van aki azzal, hogy beszél, ír róla itt-ott és legfőképpen megjelenik 11 méteren, mert ez a lényeg! Ahogy valamikor írtam, büszke a saját HARC tagságára és méltán, mert most is azt mondom, hogy ebben a születésnapos évben nagyot ment a Hotel Alfa Rádió Club és ez a helyzet remélem, csak fokozódik a jövőben is. Boldog Születésnapot Kívánok a Hotel Alfa egész tagságának!

109HA1672 -  Ervin


Végezetül pedig nézzétek meg ezt a remek videót, amelyet a Hotel Alfa Radio Club legaktívabb DX-erei állítottak össze a HARC születésnapjára!



Joomla templates by a4joomla