Ha olyan helyről rádiózol, ahol nincs internet, vagy kitelepüléseden a legegyszerűbb papírra írni, hiszen sok-sok állomás hív, nincs idő bepötyögni a QSO-kat a clusterbe, akkor logjaid később is beviheted. 109HA600-as Erzsi és 109HA182 Silvius jótanácsai következnek.

1. Az utólagos logbevitelt a HARC CLUSTER ÉS ONLINE LOG rendszerében a kezdőlapon a SEND LOG gombra kattintva találod. Ezt csak akkor használd, ha valóban kitelepültél, és nem tudtál azonnal logolni. Otthonról a SEND SPOT funkcióval küld be a logjaid, akár az adott QSO közben, vagy azt követően, mert ez azonnali információt ad a többi HARC-osnak a clusterben, és neked sem kell az idő és dátum beírásával vacakolnod. Kitelepülésednél ügyelj arra, hogy ellenállomásaid hívójelét, hívónevét, az összeköttetés időpontját, frekvenciáját, üzemmódját pontosan lejegyezd, és mindenképpen kérdezd meg, hogy honnan adott a logolt állomás. A legjobb ha nyomtatsz magadnak egy egyszerű táblázatot és akkor nem felejtesz el semmi fontosat.

Utólagos logolásnál a send log-ot használjuk

 

2. Ha megnyílik az utólagos logbevitel oldala első dolgunk a dátum és az idő beállítása. A rádióamatőr gyakorlattól eltérően, mi nem UTC-ben, hanem helyi időben (CET) logolunk, a Cluster úgyis mutatja azt UTC-ben is. 3. Kiválasztjuk,hogy honnan rádióztunk. 2016-tól új lehetőségek is vannak. /W-t akkor használj, ha nyaralódból, versenyállomásról, barátod QTH-járól forgalmazol. /SM, ha kocsival települtél ki, de antennát nem építettél külön, hanem a kocsidra szerelt antennát haználod és nem mozogsz a gépjárművel. A /P a gyalográdiósoknak, és azoknak az autóval kitelepülőknek a suffix-sze, akik antennát is felállítanak kitelepülésük helyszínén. A /MM, ha vizijárműről, a /AM, ha légi járműről dolgozol, a /M, pedig a mobil üzem.

4. TX QTH Kitelep ablakba annak a helynek a nevét írd be, ahol vagy. Ha hegyen, kilátóban, akkor azt, ha egy településhez tudod csak kötni, akkor annak a nevét jegyezd be. Erzsi ide a Vajdahunyadvárat pötyögte be.

5. Most jön a harmadik sor kitöltése. A DXCC Prefix ablakba mindenképpen kell írnod! Akkor is, ha csak magyarokkal rádiózol. Ha Magyarország területéről volt ellenállomásod, akkor a 109-et kell ide bejegyezned, ha máshonnan, akkor az adott ország prefixét kell kikeresned ebből a listából. A DX QRZ Ellenállomáshoz ellenállomásod teljes hívójelét, azaz ha mondjuk 109HA005-tel beszéltél, akkor a 109-cet is újra be kell ide vinned, nem elég csak a HA005. Ha ellenállomásodnak nem volt hívójele, csak hívóneve, akkor írd be azt bátran. Sok CB-rádiós haználja a régi postai hívószámát, vagy vicces neveket. Lehet alapvetően így jelentkezz be. Azért mindig kérdezz rá, van-e Hotel Alfás hívójele is, és ha van, akkor inkább ide azt írd, kommentbe meg mehet a vicces hívónév.

A mód, a használt üzemmód ugye, a frekit pedig kHz-ben adjátok meg, azaz nem kell bele pont, tehát pld. 27385 számok beírásával jegyzed be a K38-as csatornát. Mindig frekvenciát írunk, sosem írunk csatornaszámot. A WKD-hez ritkán nyúlunk hozzá. Ha te hallotad az ellenállomásod, de ő téged nem, és ezt szeretnéd jelezni, akkor állítsd át SWL-re. Így a többi éppen aktív rádiósnak adsz egy hasznos infót, hogy hol forgalmaz(ott) a másik kitelepülés. Ennek igazán csak azonnali riport küldésénél van jelentősége a clusterbe, utólag már nem sokat ér az infó.

Kitelepülésed lokátorát mindig nézd meg jó előre. Ha /P-re készülsz, be kell jelentened előre, hogy mikor és hová mész, célszerű publikálnod a lehetséges lokátorod is már előre. Ha ezt mégis elmulasztod, akkor kérj segítséget a cheeserektől, azaz a téged otthonról logoló állomásoktól, akiknek van nete, és némi fogalma a maidenhead koordinátarendszerről, jegyezd fel a lokátorod, és utána mindig mondd a következő ellenállomásaidnak, hogy logolásuk megkönnyítsd.

Ha csak egy helyről rádióztál ezt az értéket elég lesz egyszer bevinned. Böngésződ alapbeállításokon ugyanis elmenti ezt a bevitt rekordot és ha ebbe a mezőbe kattintasz duplán, akkor felkínálja a korábban bevitt lokátorokat, amelyek közül kiválasztod a legfelsőt, a legutóbbit.

De van még egy egyszerűbb megoldás is, amelyre 109HA005 jött rá nemrég. Ha beküldöd a logot az elküldés gombra kattintva, és nem a send log gombra kattintasz újra, hanem böngésződ vissza gombjára, akkor bejön ugye az előbb bevitt QSO-d, itt elég csak a percet, az új hívójelet, és lokátorát változtatni, valamint a kommentet, és nem kell vacakolnod a dátummal, kitelepülésed lokátorával, DXCC-vel. Szóval sokkal gyorsabban végzel a papírlog bepötyögésével. Azért ilyenkor nem árt odafigyelni, mert könnyen el lehet szúrni, ha figyelmetlen vagy.

Már csak ellenállomásod lokátorát kell beírnod. E sorok írásakor sajnos az utólagos logbevitelnél azoknak a HARC tagoknak a lokátorát is be kell ide pötyögni, akik benne vannak a rendszerben. (egyébként szinte mindenki benne van már). Sajnos a gép most még nem ajánlja fel a bevitt tag lokátorát automatikusan, de a jövőben erre majd igyekszünk megoldást találni. Ha megkérdezted QSO közben, és lejegyezted a lokátorát, akkor egszerű a dolgod, ha csak településnevet tudtál kiszedni belőle, akkor neked kell lenézned a lokátorát, mondjuk erről a remek térképről. Ha fogalmad sincs mondjuk arról, hogy hol van Visznek település, akkor egy ablakban nyisd meg a Google Maps-et, keress rá a településre, majd jegyezd meg annak hozzávetőleges helyzetét, így a lokátoros térképen már könnyen megleled.

A kommentbe beírhatsz bármit, de csak röviden. Aki szeretne vételi riportot adni, itt megtehetni. Operátornév, ellenállomásod QTH-ja kerül ide be legjobban, de azt is beírhatod, hogy épp egy kövér madár ült ekkor az antennádon, vagy fáztál, de nagyon.

Akinek van még jobb trükkje addig, amíg nem lesznek még egyszerűbb megoldások a könnyebb utólagos logolásra, irjon Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Tanuljunk egymástól!