You are not allowed to view shoutbox.

Nehéz fegyverbe HARC-osok! (FRISSÍTVE!)

 Természetesen ez nem egy hadüzenet, de valahol mégis az. Néhány HARC-os összefogott az elmúlt időszakban, hogy komolyabb QTH-t építenek és a jól muzsikáló vertikál mellé felkerül egy több elemes vízszintes Yagi is. Néhányan már el is indultak ezen az úton, hadat üzenve a sikertelen pile-upoknak, meg nem csinált DX-eknek és a dögunalomnak.

109HA182 - Silvius

Korábban szinte elérhetetlen álom volt egy sokelemes Yagi, hiszen nem nagyon árultak ilyesmit, pláne nem 11 méterre. A nyugatról behozott példányok bár remekül muzsikáltak volna, de kinek volt pénze azt megfizetni, a hazai üzletek is horror árakon vettek fel rendelést egy irányérzékeny antennára.

A helyzet a HARC kémeinek jelentése szerint jelentősen javult az elmúlt években és egészen elérhető árúvá vált egy zsírúj sokelemes Sirio a DND-ben. Komolyan nem fizettek Kovácsi úrék nekem ezért a cikkért (utolólag persze szívesen fogadok mindenféle szép ajándékot :-), de többen mondtátok, hogy lehet venni (nem rendelni, venni!) Budapesten, az Elnök utcában Sirio gyártmányú antennákat. Mivel nekem van egy Spitfire-m, különösebben nem érintett a dolog, az áron azonban meglepődtem. Jelentősen csökkent az ilyen antennák költsége, egy 3 elemes gyári Yagi még használtan is megérhet 30 ezer forintot, igaz a költségek nem állnak meg itt, hiszen az antennát fel is kell rakni.

Bizony magasra, ahhoz kell árbóc, nem is akármilyen. Mondjuk egy Magirus. Nem drága használtan, ha kifogsz egy jót kb. 10.000 körül, akkor rendesen kikötve megtartja majd az antennádat, talán a rotort is. No mert ugye ezt forgatni kell, bentről a jó melegről. Az R1-es forgató rendszer a legolcsóbb (Er edj fiam és fordítsd el az anttennát...), a kikötözött árbócot ellátni olyan elemekkel, amelyekben maga az árbóc mozoghat, azaz elfordítható és a stabilitása nem csökken. Ha van egy esztergályos ismerős, akkor tud ebben segíteni. Ha értesz valamelyest az elektronikához és van egy autóbontós ismerősöd, biztos találtok valami bivaly erős ablaktörlő motort, amelyre egy konzolt, meg árbócot szerelve olcsón lehet visszajelzés nélküli "paraszt-rotor", de elmegy az szódával, sőt ha látod az ablakból merre áll (vagy kiraksz egy tükröt :-) akkor nincs gond. Sötétben meg lehet megtanulni fülre nyomkodni a gombot, előbb utóbb erősödni fog az állomás.

Börzéken azért ki lehet fogni jobb-rosszabb forgatókat, de ezek rendszerint gyengék, vagy ha nem azok, akkor drágák. Szóval véleményem szerint szerencsés esetben 40 ezer körül elérhető a nagy cél és ott vigyoroghat egy "big gun" a háztetőn, vagy a kertben.

Kérem a többi HARC-ost, hogy aki hozzám hasonló terveket dédelget (109HA037, 109HA013, 109HA185) vagy akik már használnak ilyen rendszereket (109HA076, 109HA1979), írjanak ebbe a cikkbe az ő megoldásaikról, terveikről, költségeikről, hogy minden kedves HARC-os, aki csatlakozni kíván a most meghirdetett mozgalomhoz, tudjon támpontokat keresni. Fotók, tervrajzok, élménybeszámolók is jöhetnek!

Írásaitokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra várjuk a témával kapcsolatban!

 

109HA185 - Acsi

Le kell szögezni, hogy mindez az anyagiakon felül, rettenetes elszántságot igényel. Mindenkinek mást jelent a Big Gun kifejezés, éppen ezért fontos, hogy kifejezetten rólunk, CB rádiósokra optimalizált élethelyzetet vegyünk górcső alá.

Amatőr tapasztalattal a hátam mögött biztosan kijelenthetem a több ezer watt felesleges, de bizony, ha növelni akarjuk az esélyeinket, kell az a bűvös százas. Na jó, eddig csak a teljesítmény… de mi is van a többivel? Kell egy megbízható és már jól ismert rádió. Ebben az esetben nem kell feltétlenül a nagy gyártók csúcs rigjeire asszociálni, hiszen ez csak akkor kifizetődő, ha távlatokban gondolkodunk a rádiózásról, és célzottan amatőrtevékenységet is akarunk művelni. Jómagam, és pár „nagy név” a klubban egy egyszerű President Lincoln
rádióval kezdte, mely kiváló füle, remek modulációja révén méltán terjedt el DX-er körben. A németek még mindig gyártják ezt a szuper kis vasat, de új rádió lépett színre az Albrecht AE 485 S személyében. Ez kicsit komplexebb vezérléssel ugyan, de hozza azt, amit a híres előd teljesített. Ugyan most csak 25W csúcsteljesítményekről beszélünk, de soha ne feledkezzünk meg arról, hogy bizony a nagy DX-hez nem kell mindig nagy power!

Na most akkor hogy is van ez? 100 vagy csak 25W?

A válasz itt is kézenfekvő. A legjobb erősítő az antenna. Számtalan példával járhatunk elő, de elég sajátságos nézőpontokkal felvértezett CB rádiósoknak mindig a tapasztalat a mérvadó. Ez esetben példaként állhat elő 109HA1979 Szabi, aki a 4 elemes Eco Yagijával gyakorlatilag az egész világgal létesített már kapcsolatot! Egy irányhatású több elemes yagi antenna, nem csak a szokásos vertikális antennák használata során keletkező zajforrások szűkítésére alkalmas,
de számottevő nyereségével kompenzálhatjuk a végfokmaximumot is. Itt szót is említhetünk klubunk korábbi DXCC koronázatlan királyáról 109HA013 Gabiról is, aki vertikális antennájával írta be magát sok-sok DX-er logbookjába.

Most akkor horizontális, vagy vertikális???

Egyet azonban nem érdemes elfeledni! Hiába a csúcs felszereltség, ha túl zajos a környék. Sajnos a legtöbb gubancot az egyre inkább elterjedő kábeltelevíziós hálózatok okozzák, így fordulhat elő, hogy egy minimális lélekszámú falu is kész elektroszmog felhőbe burkolózva lehetetleníti el, kedvelt hobbynkat. Ez ellen sajnos jogilag, addig nincs orvoslat, míg a bejelentő nem tud egy érvényes rádióamatőr igazolványt bemutatni a hatóságnak. Ez az a pont ahol a fagyi visszanyal, és a hatóság által megtűrt tevékenységünkre a szolgáltatók még terhet s tesznek ezzel ellehetetlenítve azt. Mielőtt nagy beruházásba kezdenénk a QTH-t illetően, érdemes zaj tekintetében szétnézni a környéken. Olcsó világvevő kölcsönkérése, vagy megvásárlása megkímélhet bennünket súlyos tízezres kiadástól feleslegesen. Itt főleg a 27 Mhz-s tartományt érdemes fülelni. Mennyire tiszta a fehérzaj? Van-e valami impulzusszerű lüktetés? Figyeljünk bármire, ami rendellenes! Személyes érintettségemnél fogva igyekszem
mihamarabb jogorvoslati cikkel jelentkezni ezirányban.

Végezetül az árak:

Ha csúcsok csúcsára akarunk törni, és zajunk sincs a következőképp kalkuláljunk:


President Lincoln SSB rádió 25W (kikímélten) 60.000,-Ft
Albrecht AE 485s SSB 25W rádió (új) 54.000,-Ft (DND Telecom Center)
Sirio SY27 3v4 yagi antennák 30.000-33.000,-Ft (új)
Sirio GPE 27 5/8 14.000,-Ft (új, DND Telecom center)
Tápegység 10-18A (új/használt) 8.000-15.000,-Ft (Vatera)
Koax kábel 50Ohm H-155 150,-Ft/m (új, Belden)
SO239 Amphenol kábelcsatlakozó 500,-Ft/db

Joomla templates by a4joomla